Om als creditmanager succesvol alle openstaande facturen te kunnen innen moet men zich iets afvragen: “Waarom betalen mijn klanten niet?”. Is dit omdat mijn klanten niet kunnen betalen, of niet willen betalen? Masters of Excellence verschaft een simpel stappenplan wat leidt tot het antwoord op deze vraag!
Klanten die niet kunnen betalen zijn klanten die inderdaad bij Creditmanagement thuishoren, maar dit geldt niet voor klanten die niet willen betalen. Klanten die niet willen betalen, hebben daar meestal een goede reden voor: het factuurbedrag klopt niet, de facturen worden naar de verkeerde adressen gestuurd, er staat een verkeerde naam op de factuur of de factuur voldoet niet aan de beloften die door het Salesteam gemaakt zijn. Deze klanten belanden bij de Creditmanagementafdeling, maar horen daar eigenlijk niet thuis. Desondanks is een dergelijke klant wel één van de belangrijkste klanten die een organisatie kan hebben. Dit zijn namelijk de klanten die duidelijke signalen afgeven: ergens in het proces gaan dingen niet goed.
- Identificeer de klantsignalen.
Wanneer een verandermanager ergens binnenkomt omdat een Creditmanagementafdeling niet goed loopt, is dit het eerste waar de verandermanager naar gaat kijken. Wat zijn de signalen van klanten, waar komen de signalen vandaan en wat proberen ze ons te vertellen? Bijna alle klantsignalen zijn terug te leiden naar een bepaalde afdeling. Het is vaak makkelijk terug te leiden naar welke afdeling de signalen wijzen en om hoeveel klanten het gaat. Wanneer men duidelijk in kaart kan brengen welke afdelingen voor welke problemen zorgen, is het ook makkelijker om deze knelpunten te benoemen en aan te kunnen pakken. Zo kan het voorkomen dat klanten facturen niet willen betalen, omdat vooraf andere beloften zijn gemaakt door de afdeling Sales. De klanten die niet willen betalen komen vervolgens bij Creditmanagement, maar vaak vergeet men Sales bij dit probleem te betrekken. Een betere communicatie tussen de afdelingen had ervoor kunnen zorgen dat Sales de beloften niet had gedaan, omdat ze onhaalbaar zijn, of dat de onenigheid kan worden opgelost waardoor de klant de facturen wel weer wil betalen.
- Licht de processen door.
Maar boven al is het belangrijk dat alle processen goed lopen. De organisatie moet gezien worden als geheel, als een keten van afdelingen in plaats van losse afdelingen die geen invloed op elkaar hebben. Het doorlichten van de processen en het vinden en oplossingen van verspillingen is een belangrijke taak voor de verandermanager. Het samenwerken en het verbeteren van de communicatie tussen afdelingen zal een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Om dit te kunnen realiseren mag ook de rol van de systemen binnen de organisatie niet worden onderschat.
- Ontwikkel een duidelijk en overzichtelijk systeem.
Een duidelijk en overzichtelijk systeem dat door alle afdelingen gebruikt kan worden is van belang om inzicht te creëren over de huidige situatie en duidelijkheid te creëren voor de toekomst. Als iedere afdeling dezelfde informatie kan inzien en dezelfde gegevens tot zijn beschikking heeft, maakt het de communicatie en de uitwisseling van informatie gemakkelijker en beter.
De conclusie die men op het gebied van Creditmanagement kan trekken is dat alle klantsignalen in deze hoek van de organisatie worden opgevangen. Of er daadwerkelijk naar de signalen geluisterd wordt en of er wat mee gedaan wordt, is de vraag. Wanneer men de klantsignalen serieus neemt, kan het proces verbeterd worden en de organisatie groeien en verbeteren om zo uiteindelijk de optimale situatie te bereiken.
Hulp nodig bij een verandering in jouw organisatie? Masters of Excellence traint, coacht en begeleidt verbetertrajecten en zorgt ervoor dat je de verandering zelf doorvoert, waarbij wij je ondersteunen met onze kennis. Wij vinden het belangrijk dat jij en jouw organisatie zelf leert verbeteren en hiermee excellence op eigen kracht bereikt.